Logo SusipažinkimeVestuvių planavimasVestuvės užsienyje

Nuo ko pradėti vestuvių planavimą? 9-12 mėnesiai iki vestuvių

Vestuvių planavimas     2019-08-01



Nuo ko pradėti vestuvių planavimą? 9-12 mėnesiai iki vestuvių


Dažniausiai, visi būsimi jaunavedžiai, vestuvių planavimą pradeda likus metams iki didžiosios dienos. Štai todėl, pateiksime Jums gaires, ką ir kada reikėtų atlikti prieš vestuves. Be abejonės, ne visi darbai Jums bus reikalingi, jei Jūsų šventė bus kukli arba jei Jums į pagalbą ateis vestuvių planuotoja. Pastaruoju atveju, Jūsų darbų sąrašas sumažės iki minimalaus.

Ką daryti likus 12 ar daugiau mėnesių iki vestuvių?

Jei esate išties pareiginga pora, kuri savo svarbiausią gyvenimo dieną susiplanuoti kuo anksčiau – sveikiname! Toks sprendimas padės Jums gauti mėgstamus tiekėjus, nes jie, tikriausiai, nebus užimti.

Visų pirma, jau po sužadėtuvių, Jums reikėtų pradėti ieškotis idėjų, kaip ir ko norėtumėte bei jas išsisaugoti ateičiai. Rasti idėjas Jums padės internetas, kadangi čia jų galima rasti begalę, taip pat Facebook nuotakų grupės, kuriose būsimos ir buvusios jaunosios dalinasi patarimais, idėjomis ir kt.

Būtinai išsiaiškinkite su būsimuoju vyru, kokių vestuvių norite: kuklių, prabangių, o galbūt užsienyje? Taip pat aptarkite ko norite tą dieną. Gal jam labai svarbu, kad vakarinėje dalyje grotų tam tikra grupė, o gal jai aktualu tam tikras fotografas ar sodyba. Viską išsiaiškinę galėsite tolimesnius sprendimus priimti kur kas paprasčiau.

Sužinokite, kokius vestuvinius stilius galima pasirinkti, kokios madingos vestuvių spalvos. Nors jokiu būdu nereikėtų aklai sekti tendencijomis, tačiau galbūt tai padės Jums užlipti ant teisingo kelio.

Susiskaičiuokite, kiek galite skirti vestuvių biudžetui. Kiekviena vestuvių planuotoja Jums tikrai pasakys, jog imti paskolos šiai vienai dienai, tikrai neverta, todėl pradėkite taupyti iš anksto.

Nuspręskite, kokiame mieste ir kokiu metų laiku vyks Jūsų vestuvės. Net jei neišsirinkote konkrečios datos, galite pradėti galvoti, kur ir kada norite švęsti. Turėkite omenyje, jog vestuvės ne sezono metu arba vidury savaitės Jums kainuos žymiai pigiau nei vasaros metu penktadienį-šeštadienį.

Išsirinkite kelias Jums patinkančias datas. Atsižvelkite, kad jos nesikirstų su kitomis šeimos ar artimų draugų šventėmis. Juokas juokais, tačiau svečių sąrašą labai sumažinti gali senelio 80-metis, giminės suvažiavimas ar net krepšinio čempionatas.

Jei svarstote galimybę pasisamdyti vestuvių planuotoją, dabar pats metas susitikti su keliomis kandidatėmis. Jau galbūt žinote ko ir kiek norite, esate apytiksliai išsirinkę datą, vietą bei suformavę biudžetą. Neįpareigojantis pokalbis su planuotoja padės apsispręsti ar Jums reikia jos paslaugų.

9-12 mėnesių iki vestuvių

Nors tai nėra būtina, tačiau patartina susikurti atskirą el. pašto adresą, kurį galėsite naudoti susirašinėjimams su vestuvių tiekėjais. Tai patogu todėl, jog šie laiškai nesusipainios su kitais, Jūsų asmeniniais, laiškais.

Svarbus darbas – svečių sąrašas. Atėjo laikas planuoti ką norėtumėte matyti savo šventėje. Rinkitės tuos asmenis, kuriuos Jūs patys tikrai norite matyti per vestuves, o ne tuos, kuriuos siūlo Jūsų tėvai ar kiti... Ne paslaptis, jog su giminaičiais kyla didžiausios problemos: kviesti tolimus pusbrolius, tetas ir dėdes ar ne? Atsakymas paprastas: jei su tolimais giminaičiais bendraujate bent keletą kartų per metus, tuomet verta apie juos pagalvoti, tačiau jei nekontaktavote jau kelis metus – braukite juos iš sąrašo.

Nuspręskite, kur vyks ceremonija: bažnyčioje, gamtoje, dvare, metrikacijos punkte ar svetur. Išsirinkę vietą, pradėkite žiūrinėtis, kuriame mieste ar, kurioje vietovėje norite ceremonijos. Pavyzdžiui, būtinai apžiūrėkite kelias bažnyčias, pasikalbėkite su kunigu. Svarbu, kad su juo rastumėte bendrą kalbą. Taip pat pradėkite rinktis vestuvių vietą: sodybą, vilą, dvarą ar kt. Būtinai išsirinkite keletą ir su vyru pasidarykite ekskursiją po vietoves. Tai padės palyginti jas tarpusavyje bei nutarti, kuri Jums pati tinkamiausia.

Pradėkite dairytis vestuvių fotografo ir operatoriaus. Apžiūrėkite jų darbus, pajuskite, kokios stilistikos nuotraukos ir vaizdo įrašai. Susitikite su keletu iš jų bei pabendraukite gyvai. Tai padės suprasti „ar tai Jūsų žmogus, ar ne“.

Pagaliau nuspręskite, kokia bus vestuvių data. Tai Jums padaryti reikia kuo anksčiau, ypač, jei Jūsų data populiari ar sutampa su kitomis šventėmis, pavyzdžiui, Joninės, Žolinės ir t. t. Išsirinkę datą, galėsite sutarti viską su paslaugų tiekėjais (sodyba, fotografas, operatorius ir t. t.), susimokėti avansą bei pasirašyti sutartis.

Rezervuokite laiką bažnyčioje ar metrikacijos punkte. Kaip minėta prieš tai, jei Jūsų data populiari, Jums patogiausi laikai jau gali būti užsakyti. Todėl nedelskite!

Patvirtinkite galutinį svečių sąrašą bei išsiuntinėkite „save-the-date“ atmintukus. Tai galbūt nėra labai populiaru Lietuvoje, tačiau tai nereiškia, jog Jūs negalite tuo pasinaudoti. Tai bus lyg užuomina svečiams apie Jūsų vestuves, o jie jau iš anksto galės planuotis savo laiką.

Susiplanuokite sužadėtuvių ar priešvestuvinę fotosesiją. Įsiamžinkite paskutinį kartą, kol dar nesate vyras ir žmona. Tai bus smagi pramoga bei puikus atsiminimas!


Taigi, tai pirmieji žingsniai, kuriuos Jums reikia atlikti vos susižadėjus. Sekančius punktus aptarsime kitame straipsnyje.




Visi įrašai
Samanta Ilonytė
Samanta Ilonytė
Vedy.lt tinklaraščio rašytoja
ilonyte1997@gmail.com
Grįžti į vedy.lt